Add some *light* to your living room!

Een tijdje geleden zag ik dit geweldige tapijtje op Pinterest!

A while ago, I came across this amazing rug on Pinterest:

illuminated-rug

Is het niet prachtig? Ik vond het zo’n leuk idee dat ik er meteen mee wilde beginnen. Het lichtsnoer vond ik bij de Gamma of de Praxis, en wat goedkoop textielgaren bij de Action of Kruidvat gehaald. Ik kocht wel 4 klossen wit textielgaren, maar uiteindelijk heb ik nog niet eens 1 klos opgebruikt.  En toen ging ik aan de slag! Of tenminste, dat wilde ik. Het was namelijk nog niet zo makkelijk! De meeste plaatjes op Pinterest linken meestal naar het originele patroon, of naar een winkel waar het verkocht wordt. Maar deze pagina was niet meer beschikbaar! Error 404 of zoiets, je kent het wel. Dus.. Ik ben dan wel geen beginneling met haken, maar het was toch even lastig! Uiteindelijk heb ik het toch uitgevogeld, en nu deel ik deze tutorial met jullie, zodat jullie niet zo hoeven te klungelen zoals ik vanmiddag zat te doen. Belangrijk: Als je een lichtsnoer gaat kopen, let dan op dat je gaat voor eentje met LED-lampjes. Deze worden voor zover ik weet niet warm, en dan is de kans op brandgevaar veel kleiner. Veiliger en energiezuiniger!  UPDATE: Onderhand ben ik erachter wie de originele ontwerper is, namelijk Johanna Hyrkäs.

Isn’t it totally gorgeous? I couldn’t wait to make one myself. So I got the lights and 4 skeins of textile yarn (turns out I didn’t even use up ONE skein, haha), and I started crocheting! Well.. it wasn’t that easy. I tried to look up the pattern. Most pictures on Pinterest link to the original source, which is a pattern or a store, most of the time. But the original page was gone! Error 404 or something like that. So.. Where do I start? I’m not a total crochet noob, but I had some difficulty figuring this out. Soon enough though, I got it right! I’m sharing this tutorial with all of you, to spare you some trial-and-error of your own. Important: When looking for the lights, make sure that they are LED-lights. As far as I know, these don’t heat up, so there’s less chance of fire hazard. They are safer and energy-saving! UPDATE: I’ve come across the original designer: Johanna HyrkäsIMG_5033

Ik begreep dat ik eerst een klein rondje moest haken zonder de lichtslang, voordat ik die erin kon verwerken. Je kunt daar namelijk niet zo’n klein rondje van maken dat je dat meteen kunt doen. Ik haakte eerst dit: 8 vasten in een ring, daarna 2 vasten in elke van die 8 vasten. Je werkt hier niet in gesloten rondes, dus je werkt gewoon aan een stuk door.

 I understood that I would have to crochet in the round a few times, until it would fit the inside of the lights.. um..  cord? Anyway, because the cord is very stiff, it would not curl up small enough to work it into the crocheting from the beginning. I crocheted 8 SC in a magic circle, and then 2 SC in every SC, before I could start working with the cord. IMG_5034

IMG_5035

IMG_5036

IMG_5037

Het is wat lastig om eromheen te haken, maar als je het onder de knie hebt, gaat het bijna vanzelf. Ga verder met *1v, 2v* voor de komende twee rondes. Haak zo los mogelijk! Na een paar rondes ben ik overgestapt naar de hele tijd maar 1 vaste te haken in elke steek. Als je los genoeg haakt, hoef je bijna niet te meerderen. Als je dan toch wil meerderen (dit deed ik om de 6 steken), haak dan 1 losse tussen de steken in. Als je namelijk 2 vaste in 1 steek haakt, bedek je de lichtslang met meer garen. Je ziet het licht er alsnog wel doorheen, maar het leek mij leuker als er wat meer gaten in vallen. De allerlaatste ronde haakte ik wel weer soms 2 vaste in een steek, omdat dat voor een mooiere rand zorgt.

It’s kind of tricky, but you’ll get the hang of it. For the first few rounds, keep crocheting with *1sc, 2sc*. Crochet very loosely! After the 3rd round, I noticed that if you just crochet loose enough, you don’t have to increase that much. When you do need to, just chain 1 in between stitches. ( I did this every 6 stitches) I found that doing 2SC covers the lights too much. It would still shine through, but I thought it was nicer to leave larger gaps. If you need to increase in the last round, however, use 2SC instead of chains, as it makes for a nicer edge. 

IMG_5039

IMG_5040

IMG_5041

Mijn mat werd wat kleiner dan ik had gedacht, dus misschien leg ik het wel gewoon op de tafel, met een decoratieschaal erop. De lichtslang die ik gebruikte was trouwens 6 meters lang.

Mine turned out to be smaller than I wanted it to be, so maybe I’ll put it on the table instead. The lights cord I used was 6 meters long. 

IMG_5042

Als je bij het eind bent gekomen, haak je nog een paar vasten zonder het lichtkoord erin, zoals op de onderstaande foto.

When you’ve come to the end of the cord, crochet some SC without the cord in it, like in this picture:

IMG_5043

Haak dan 2 halve vasten (over 2 steken) om het af te ronden.

Then, crochet 2 slip stitches (1 per stitch), to make a nice circle. 

IMG_5044Weef het eind in. Je hebt hier wel een grote naald voor nodig. Als je die niet hebt, kun je het misschien met een haaknaald inweven.

Weave in the ends. You’ll need an extra large needle for this. If you don’t have one, maybe a crochet hook will do the trick too. 

IMG_5048

IMG_5057

En hij is klaar! De volgende keer ga ik echt wel voor een langer lichtsnoer. Ik had wel  nog genoeg garen over voor nog wat andere projecten! Heb jij ook een lichtgevend tapijt gemaakt? Zet je foto erbij op de Ravelry pagina!

And it’s done! I’ll use a longer cord next time, but it’ll look nice anyway. I think it was originally intended as a Christmas tree skirt. Best part is, I still have 3 skeins of yarn left for other projects! I would love to see your finished products! Post them on the Ravelry page :)

Miss no more DIY’s and patterns, follow Crafty Queens on Bloglovin!

Advertenties

74 gedachtes over “Add some *light* to your living room!

  • Hi Ashley! You’re most welcome :D My rug turned out a bit too small for my taste, it was only about 50 cm. I used 6 meters of lighting cord, so if you want an actual rug I would go for at least 10 meters. You could try out the size by laying the cord in a spiral before starting to crochet, then you kind of have an idea of the size it’s going to be. Hope this helps! xx

  • Hey Stu! Oh I’m certain you can make this too ;) Can you tell me exactly where the problem is? To make this rug, you have to be able to make a chain, a single crochet and a magic ring. If you don’t know how to make those, there are lots of youtube videos that show you exactly how to do it. But if you’re having trouble with anything else, I am happy to help you with that.

  • Hi Mary! You can walk on the lights, although it could make it easier for the lights to break (and you don’t want that!). Maybe you could still find some Christmas ropelights on sale in this time of year! Good luck! xx

  • Hi Sheri, I’ve bought my textile yarn here in the Netherlands. In Europe they’re not hard to find, but they might be in other parts of the world. I’ve seen some at Lion Brand yarns but not in white. You could also make your own t-shirt yarn (loads of tutorials available online), or just opt for a different kind of bulky yarn. Even multiple strands of regular yarn will work. Good luck!

  • Thank you for your lovely comment! It all depends on the lights you use. I used regular lights, and they get warm after a while. I don’t know if there would be a fire hazard though, but to be safe, I would go for LED lights. I don’t think they heat up at all ;) Good luck!

 1. Pingback: 40 Creative Door Mat Ideas For Living Room [Part 1] | Best Living Room Designs

 2. Pingback: Lichtvoetig » Veetje

 3. Pingback: DIY Light Décor | Creative Home Ideas

  • Hi Tania, Thank you for your comment! I used a 12 mm hook for this project, but it kind of depends on your yarn which hook you will use. Some textile yarns are thinner than others, so you could need either a 10 or 12mm hook. Hope this helps!

 4. Hoi, super idee om zo’n verlichtings tube te gebruiken en om te haken.
  waarschijnlijk kan je er ook een soort kantenkleedje van maken met erom heen te haken.
  Je hebt me helemaal geinspireerd met nieuwe ideen.
  super dank en ook voor het delen.

 5. Instead of a circle I did an oblong, just did a large area in the middle of just fabric, added the lights then finished with more fabric. I use mine on the front porch for Halloween night.

  • Hi! I have no idea actually, but it could cause some of the lights to break. Which you really don’t want, since you can’t simply replace the rope light, haha. I would avoid walking on it if possible, or ask the supplier of the rope light if they know any more about it. Hope this helps!

 6. My daughter saw this on Pinterest as well and I am going to make one for her. My problem is the light rope I purchased has a huge adapter in the end to add another string of lights. Can you purchase the lights without this? And if so, where do I find them?

  • Hi Rene! Yes, you can purchase the lights without an adapter, I know I did! I can only give you addresses for shops here in the Netherlands. I would check out the local hardware store, I bet you can get those lights at a lot of places around Christmas time. Good luck!

 7. This is such a great idea! You could turn this into a wall hanging and wouldn’t have to worry about people walking on it and it would be great as a night light in a kids room, mood lighting in the bedroom, accent lighting in any spa room. Thanks for sharing!!

  • Hi Donna! That’s right, this is a rug that would be very hard to clean. You could wipe it, but not really wash it. I’ve been trying to think of a solution, but in the meantime you just have to be extra careful around this rug!

  • Hi Connie, that depends on where your power outlets are! In some houses power outlets are found in the center of the wall, so in that case you could simply hide it at the back. Otherwise, you would have it hanging down the wall. Maybe you could find some white tape to hide it with!

 8. I’m excited to try this, though I have no crochet experience. Thanks for the tutorial. Rope lights can be bought at hardware, craft, or online stores like Amazon. There are even some powered by battery packs or solar panels, if you plan on hanging it on a wall, or somewhere far from an outlet.

 9. Pingback: Squishy Mail! - JuneeB Designs

 10. This is awesome thank you for the tutorial! Now if only I knew a thing about crochet lol any suggestions on very beginner type youtube vids to start with?

 11. Thank you. Thank you. Thank you. I came across a similar ‘tutorial’ using t-shirt yarn but have been pulling my hair out to get the rope to curl, and there weren’t any instructions to help me, just pictures. You’re right, it’s just too stiff. But you’re tutorial has helped me so much. Thank you.

 12. Hi Carmen: What a great idea!! I’m thinking to leave an opening in the centre for the Christmas tree stand and then crochet from there. I have a 4 foot tree that I have on a table because of 2 cats and 1 dog but I think I might use a red colour lights with white yarn..Thanks for the idea! Linda

 13. Hello! Thank you so much for this! I have had people ask me to make this and I tried a couple years ago and gave up on it. Your instructions show me two things that are different from the last time I did this. First, I used macrame cord which is what the original instructions did and that was impossible to crochet with. Secondly, I like that you made a circle in the center THEN attached the lights. I am excited to try it again thanks to you! I have one question though. Would you say what you are calling “textile yarn” is possibly what we call “t-shirt yarn” here in the United States? Does it seem to be strips of t-shirts? Thanks again for your great explanation! My friends will be thrilled that I think I can do it now!

  • Hello Bonnie, you are very welcome! I’m so glad my tutorial was helpful. I also tried to immediately attach the lights, but they were just too stiff, I’m sure you experienced the same. Yes, it’s the same as T-shirt yarn! Actually, any bulky non-acrylic (will melt!) yarn will do, but T-shirt yarn is the one I used. Good luck and I would love to see pictures of your rug if you finish it! You can upload them on the Ravelry page (link in tutorial). Happy crafting, Carmen

 14. You could probably clean it worth one of those apolstery or carpet cleaners with the attachment as long as you knot your ends and joining parts tight.

 15. I love this!!! Have bought my lights and yarn and can’t wait to get started!!!
  For those looking for cleaning solutions I too thought I too thought about that right off!! What occurred to me was spraying the mat with Scotchgaurd and allowing to dry thoroughly before using… Doing so would allow MOST spills or dirt to just be wiped off…
  Sorry.. That is a name brand here in the states for a spray fabric stain protector/semi water proofer.

 16. Thanks for this great tutorial! For those looking for lights outside of the Christmas Season, check your thrift stores! They get bombarded with Christmas decorations when people start spring cleaning! Just ask the clerk if you can test them BEFORE you buy… no clerk needs to get yelled at because you lost a dollar on used lights that didn’t work the way you needed. 😉

  • Hi Monika! I got this yarn at Action, at the time they also had it at Kruidvat, but it wasn’t in their regular product line. Yarns like ‘Zpagetti’ from Hoooked or Nooodle from Scheepjes will be perfect aswell :)

  • Bedankt Ilona! Ik heb gemerkt dat het bericht de laatste tijd heel veel wordt gedeeld en meestal vermelden ze netjes mn naam en blog erbij, maar deze inderdaad niet. Ik heb ze meteen een bericht achtergelaten!

 17. I teach Earth Science 2 to juniors and seniors. Part of my class is environmental science where one of the concepts I teach my students is repurposing plastic bags into plarn (plastic yarn) to make sleep mats we donate to a local homeless shelter. I think I may try to use some plarn to see if I can get the same results.

  As for one of the earlier posts from a guy saying he didn’t think guys could do this, I’m a manly man, and have many football players and other jock types (including several college athletes) that really get into this project and do really well.

 18. Anybody who wants to do this in the U.S., if you’re near a Menards store they carry 12 foot length of these lights for $7.99 i n all colors. I’m using Tshirt yarn by World of Yarn whichis 5/8 inch wide and a Q hook. Lion Brand Fettuccine would work good but is narrower. Mine is 58 yards but will need part of another one,I think. Found mine in clearance section of local yarn shop for $6.99. Half done and it appears interesting!

 19. For those in the USA, Hobby Lobby sells t-shirt yarn for $9.00. More than enough for a 6 meter light rope rug. I used the 15mm hook. I would be interested if you ever make a youtube tutorial.

 20. I’m looking forward to making this for my daughters for christmas to replace night lights. I saw someone ask about cleaning them. It would be difficult, I’m going to scotch guard mine to help it wipe clean easier. Thanks for the tutorial!

 21. I loved this project. I just have one problem….what to do with that bulky connector!! I could not find light without the darn thing.
  For the row of school NOT around the rope, did you use some kind of count?? How did you know where to add the round without the rope??

I would love if you left me a comment! Tick the boxes below to receive a notification when I reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s