Like a Pom Pom

IMG_9639Met de Eskimo-wol die ik besteld had heb ik al een paar vilten balletjes gemaakt! Deze blog bracht me op het idee om voor deze balletjes geen lontwol te gebruiken, maar gewone wol. Dit soort vilten is niet hetzelfde als naaldvilten, waar ik eerder paddestoeltjes mee heb gemaakt. Er zijn namelijk twee soorten vilten: droogvilten (met de naald), en natvilten. De schrijfster van bovenstaande blog gebruikt alleen de natvilt-techniek, maar ik gebruik ze allebei. Meer voor de handigheid eigenlijk. Als je van de draad een bolletje draait en dan gaat wassen, is er een grote kans dat het uit elkaar valt. Daarom heb ik de balletjes vóór het wassen even wat in elkaar geprikt met de naald, zodat er niets los komt. Wil jij ook zo’n leuke bolletjes maken? Zo doe je dat:

 • Zoals gezegd zorg je eerst dat de losse eindjes vastzitten door met de speciale naald te prikken
 • Dan maak je het balletje nat onder de kraan en begin je te draaien (zoals je vroeger klei tot een balletje draaide)
 • Doe er wat zeep bij (of douchegel of iets dergelijks), de zeep helpt de wolvezels vaster te worden. Vraag mij ook niet hoe dit kan, maar het werkt in ieder geval beter dan alleen water!
 • Dan probeer je de zeep eruit te krijgen door steeds af te spoelen met water en weer verder te draaien
 • Draai met steeds meer druk zodat het balletje uiteindelijk niet meer platgeknepen kan worden
 • Knijp er zoveel mogelijk water uit en laat het drogen

1woolfeltbalHier zie je de twee balletjes die ik heb gemaakt van dichter bij. De linker heb ik eerst gemaakt, je ziet dat daar de draden van de wol nog een beetje zichtbaar zijn. Bij het rechter balletje is het veel regelmatiger. Dit heb ik gekregen door de wol van tevoren wat uiteen te trekken.
Tot nu toe ben ik wel fan van deze nieuwe wol! Het maken van de vilten balletjes gaat heel snel, vooral als je er veel tegelijk maakt denk ik. En ik hoor jullie al denken: wat kan je daar dan mee? Hier wat leuke ideetjes, klik op de foto om naar de originele pagina te gaan:woolball3Als je veel mini-bolletjes maakt kun je er leuke onderzetters van maken! De balletjes die ze hier gebruikt hebben kun je trouwens ook kant-en-klaar kopen bij hobbywinkels of op internet. woolball1Als sleutelhanger zijn ze ook supersnoezig!woolball2En natuurlijk als kleurrijke slinger..
woolball4Dit vond ik wel een heel origineel idee! Deze ketting zou ik ook wel willen hebben..woolball5En als je er héél veel hebt kun je ook een tapijt maken! Wat een werk… Of je betaalt er via de link 400 dollar voor. Hmm.. dan misschien toch maar eens zelf proberen ;) Durf jij?

Advertenties

12 gedachtes over “Like a Pom Pom

 1. Wauw wat leuk Carmen! Ik sta alweer versteld van jouw crea-kunsten :)

  Voor mijn 30ste verjaardag wil ik graag dt bolletjes tapijt, dus je hebt nog even de tijd ;)

  • Die slinger van jou is leeuuuuk! Ik wist helemaal niet dat je ze ook in de wasmachine kon maken, dat klinkt wel een stuk makkelijker!
   Ik weet zelf ook nog niet wat het gaat worden, hihi, maar totdat ik het weet ga ik er gewoon een hoop maken! xx

 2. Ik zag laatst bij iemand ook zo,n gave vloerkleed gemaakt van deze
  bolletjes! Super leuk c: Ik denk dat ik het zelf maak in plaats van 400
  euro uitgeven haha! Het klinkt althans makelijk om te maken!
  Xx

  • Jaaa ik wil er ook een! Volgens mij kost het veel minder als je het zelf maakt.. Een zo’n bol wol kost 1,40 nu in de aanbieding, en daar kun je echt een héle hoop balletjes van maken :P xx

I would love if you left me a comment! Tick the boxes below to receive a notification when I reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s