Simple Toe Up Socks – Part 1: Casting on!

SimpleSocks05

Welcome to the first part of my Toe Up Sock Guide! This will be a pattern for simple toe up socks, broken down into fun and easy steps for you to follow, so you can create your own socks. In this first part, I’ll show you how to cast on for the toe! – Also watch the instruction video below!
Welkom bij Deel 1 van de simpele sokkengids voor sokken vanaf de teen omhoog. Dit patroon zal ik in stappen uitschrijven, die je volgt om jouw eigen paar sokken te breien. In dit eerste deel laat ik je zien hoe je opzet voor de teen. – Bekijk ook de instructievideo! 

YARN / GAREN
Scheepjes Invicta Extra (75% wool, 25% nylon) – 50 gram ball
1x 1300 Dark Green / Donkergroen
1x 1443 Variegated Beige / Gemeleerd Beige

NEEDLES / NAALDEN
Depends on gauge, I used 2.25 mm Knitpro Royale DPNs
Hangt van draadspanning af, ik gebruik 2,25 mm Knitpro Royale DPNs (dubbelpuntige naalden)

USED ABBREVIATIONS
K : Knit
P : Purl
KFB : Knit into front and back strand of the same stitch
WYIF : With yarn in front
SL1P: Slip 1 st purlwise

GEBRUIKTE AFKORTINGEN
R : Recht
AV : Averecht
RVA : Brei de volgende steek recht, eerst in de voorste lus, daarna in de achterste lus
1.AV.AFH : 1 steek averecht afhalen

GAUGE / SPANNING
15 sts x 21 rows = 5cm square, in stockinette stitch.
15 steken x 21 rijen = 5cm vierkant, in tricotsteek.

If getting fewer stitches per 5cm (stitches are too wide/long), switch to smaller needles.
Als je minder steken krijgt per 5cm (steken zijn te breed/te lang), gebruik dan kleinere naalden. 

First, determine which size you will be knitting. In the chart below, you will see the stitch count your sock will have around the foot and leg. When increasing for the toe, you will increase up to this number of stitches.
Bepaal eerst welke maat je gaat breien. Hieronder in de tabel vind je stekenaantallen voor verschillende maten. Dit stekenaantal is het aantal steken dat je sok rond de voet en rond het been gaan hebben. Als je vanaf de teen meerdert, meerder je tot aan dit aantal.

SIZE Women S Women M Women L /

Men S

Men M Men L
sts 56 60 64 68 72

 

CASTING ON / OPZETTEN

Use Judy’s magic cast on. Watch the instruction video above to see how you do this. The video includes instructions for DPNs and circular needles.
We gebruikten de techniek ‘Judy’s Magic Cast On’, bekijk bovenstaande video hoe je dit doet.

For Women sizes: CO 10 sts on each needle
For Men sizes: CO 12 sts on each needle
Voor een vrouwenmaat: Zet 10 stn op voor elke naald
Voor een mannenmaat: Zet 12 stn op voor elke naald

TOE / TEEN

Round 1: Knit all sts
NOTE: All sts on the first needle except for the first one will be twisted, knit into the back strand of the stitch to straighten them (Watch Pt 1 Tutorial video)
Round 2: k1, kfb, k to last 2 sts, kfb, k1 (Watch Pt 2 Tutorial video)
Round 3: Knit all sts

Repeat rounds 2-3 until you reach the desired nr of sts for the size you are knitting.

Toer 1 : Brei alle steken R 
NB: vanaf de 2e steek zullen alle steken op de eerste naald verdraaid zijn, brei deze door de achterste lus. (Meer hierover in instructievideo nr 1 hierboven)
Toer 2: 1r, rva, r tot laatste 2 stn, rva, 1r. (Zie instructievideo nr 2 hierboven)
Toer 3: Brei alle steken r.

Herhaal toeren 2-3 totdat je het gewenste aantal steken hebt bereikt.

FOOT / VOET

Optional: Switch to Main Colour
Optioneel: Wissel hier van kleur

Texture pattern:

Rounds 1-3: Knit all sts (3 rounds)
Round 4: On top of foot, purl every 4th stitch. Do not do this for the sole of the foot, textured patterns on the sole might take away wearing comfort. For the sole, simply knit stockinette.

Repeat this until you’ve reached the desired foot length for the size you are knitting. To do this, it’s easiest to trace your foot on cardboard and cut this out, so you can measure the sock around this cardboard representation of your foot. Don’t knit the entire lenght of your foot, just until where the heel starts. 

Textuurpatroon:

Toeren 1-3: Brei alle steken R (3 toeren)
Toer 4: Aan de bovenkant van de voet (bepaal zelf welke naald dat is, het maakt op dit punt niet uit) brei je een textuurpatroon: elke 4e steek brei je averecht. Dit doe je niet voor de zool van de voet, textuur in de onderkant van de voet kan het draagcomfort verminderen. Voor de zool brei je simpelweg alle steken recht.

Herhaal tot totdat je de gewenste lengte voor je voet hebt bereikt. Om dit te meten kun je het beste je voet omlijnen op karton en dit uitknippen zodat je een mal hebt. Je breit niet voor de gehele lengte van je voet, maar tot waar je hak begint.

Find Part 2 here
Vind Deel 2 hier

Advertenties

13 gedachtes over “Simple Toe Up Socks – Part 1: Casting on!

 1. Ohh wat leuk deze ‘cursus’ sokken breien. Zal ik me er dan toch eindelijk eens aan gaan wagen? Leuke uitdaging, proces making……

 2. Hoi Carmen,
  Ik ben begonnen met mijn eerste gebreide sok! Je tutorials zijn prima te volgen. Ik was snel op weg. Leuk patroontje ook. Eenvoudig, maar het motiveert om te zien hoe snel je weer 4 toeren verder bent. Ik heb wel twee vraagjes. Ik ben inmiddels ongeveer halverwege de voet. 1. Hoe strak moet de sok om de voet zitten? Hij zit vrij losjes bij mij nu, maar misschien krijg ik ‘m strakker door eerder met de hak te beginnen? Of toch maar uithalen en een paar steken smaller maken. 2. Je schrijft dat je door moet gaan tot waar de hak begint. Bedoel je dan de hak van de voet, of de hak van de sok? Als het ’t laatste is, hoe weet ik dan waar dat is? Hoeveel cm komt er dan nog bij? Gewoon maar proberen denk ik…
  Groet, Hilde

  • Hoi Hilde, bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat het je bevalt! :) Over je vragen: als de sok nu al los om je voet zit is hij zeker te groot. Een sok moet je eigenlijk juist te strak breien, daarom raad ik ook aan om een kartonnen ‘mal’ van je voet te maken. Als hij daar goed om past, past hij jou perfect. En over je tweede vraag: je moet de voet van de sok net zolang breien totdat hij bij jouw voet van de teen tot aan het begin van de hak komt. Als je ‘deel 2’ bekijkt zie je dat ik een tabel heb ingevoegd met indicatielengtes per maat, die kun je zeker proberen. Mochten ze toch ietsjes te los zijn weet je sowieso al hoe je het bij het tweede paar beter kunt doen om jouw voet te passen. PS vanaf komende week ben ik even niet bereikbaar via mn blog, als je hulp nodig hebt kun je me het beste via Instagram een persoonlijk bericht sturen, dan kan ik nog tips geven :) Groetjes!

   • Ik heb ‘m uitgehaald en wat smaller gemaakt, en ook een mal gemaakt. Hij gaat goed nu! Ik heb ook al je bonus video voor de gaatjes gebruikt. Hak is ook klaar. Nu op naar de boord.

 3. Ha Carmen,
  Ik ben bezig met je sokken maar ik heb 2 vraagjes: houd jij de standaard 8 st/inch aan voor de draadspanning en stop jij 2 inch voor de voetlengte van de persoon voordat je met de hiel begint? Ik kan deze info helaas niet uit je tutorial halen.. verder schrijf je “herhaal toer 2 en 3 tot je het gewenste aantal steken hebt”, ik neem aan dat je hier cm/toeren bedoelt?
  Alvast bedankt!

  • Hoi Barbara, dit deel is geschreven voor het opzetten van de teen, het meerderen, en het eerste gedeelte van de voet. De toeren 2 en 3 zijn onderdeel van het meerderen zodat je genoeg steken hebt voor de voet. Bekijk daarvoor de matentabel. Voor de maten wat betreft de hiel en hoeveel cm je moet breien voordat je de hiel begint, moet je even Deel 2 bekijken ;)

 4. Thank you sooooo much for this wonderful pattern and your amazing video tutorials! It’s helped me so much and I truly appreciate all your talent and the work you put into giving us this absolute gift! I just have a quick question about sizing. I’m making socks for close friends and family and I have shoe sizes. You were kind to give us a chart, but how do I know from a shoe size which sock size Small, Medium, or Large to pick? Thanks again for all the hard work and sharing your talent with us! : )

  • Hello Lynn, thank you so much for your sweet comment! I am also making socks for family, and I have some tips for you. I asked my family to trace their foot on a piece of cardboard, and cut it out. This way you can ‘try on’ the sock on the cardboard foot, which is much easier than trying it on the actual foot while the needles are still in your project. Also, actually I find for most shoe sizes a 60 stitch circumference works well. The more important thing is the length of the sock (the foot part, not the leg part). This is where the cardboard foot comes in handy. Try on the sock as you knit, and stop when there’s still about 2 inches/5cm visible of the cardboard, this is the perfect time to start the heel. Of course for extremely small sizes (up to EU size 36) and extremely big sizes (starting from EU size 44) I would rather also make a difference in stitch count, I use 56 stitches for the small sizes and 64 stitches for the big sizes. But generally, a 60 stitch sock with regular fingering weight sock yarn works! Sorry for this lengthy explanation, I hope it helped!

 5. Hello Carmen,
  I love your youtube tutorials, although I’m a beginner it is quite easy to follow :)
  But I’m now stuck on the part for the foot. How do I know which part is for the bottom of the foot an which part is on top ( for the part of the pattern where every 4th stich is purled?) Are just half of the stiches on top, so after I increased to my desired amount of stiches then the next half round is on top?

  And again thanks for your lovely videos, you do such a good job explaining everything

  • Hello Mariana, thank you for your kind comment! After completing the toe (the increasing part) you can simply choose which side is the top, it does not matter at this point. Only when you start the heel, the heel has to be on the bottom (sole) of the foot of course so keep that in mind. It will all be clear when you watch the heel instructions video :) Good luck and have fun!

I would love if you left me a comment! Tick the boxes below to receive a notification when I reply

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s